logo

NYHETSBREV

2024-03-28
 
 

 
Bästa Nato försvarsutbildare,

Strax innan 17.30 svensk tid torsdagen den 7 mars, överlämnade statsminister Ulf Kristersson Sveriges anslutningsinstrument till USA:s regering. Därmed blev Sverige det 32:a medlemslandet i försvarsalliansen Nato. På många sätt är detta en historisk händelse som få kunde förutspå för mindre än ett halvt decennium sedan. Beslutet om att ansöka om medlemskap fattades som sig bör under demokratiska former och med stöd av en tydlig och övervägande majoritet av Sveriges befolkning. Detta är naturligtvis viktigt att trycka på, för precis som statsministern inledde sitt tal till nationen senare under samma kväll är det ju Sverige som nu är medlem i Nato. Likt rubriken till denna text antyder innebär det ju faktiskt att Försvarsutbildarna som organisation och ni som enskilda medlemmar och medborgare nu är en del av Nato.

Fakta om vad Nato-anslutningen innebär för Sverige och oss som bor här kan ni bland annat finna på MSB hemsida och längre ned i detta nyhetsbrev hittar ni mer information om detta.

För oss som organisation innebär dock Nato-anslutningen i nuläget ingen omvälvande förändring. Visst kommer vi, likt vi försökt under hela anslutningsprocessen, att bidra till ytterligare information om Nato och vad medlemskapet innebär inom ramen för den totalförsvarsinformation som frivilligförordningen styr alla oss frivilliga försvarsorganisationer att genomföra. Den stora förändringen har vi dock redan varit inne i sen redan innan den 7 mars. En förändring i form av ökad fokus och satsningar på uppbyggnaden av totalförsvaret. En förändring som bland annat inneburit succesivt ökande volymer av utbildningar, kurser och föreläsningar till nytta för hela totalförsvaret.

Enligt mitt sätt att se det gör vi därmed även bäst fortsatt nytta genom att göra det vi gjort bra hittills. Se till att vi har väl fungerande styrelser i våra föreningar och förbund. Se till att vi hittar individer som vill engagera sig på ett djupare plan i kursledningar och som instruktörer, samt se till att dessa får en stabil grund att stå på. Se till att vi fortsatt rekryterar förstärkningspersonal utifrån uppdragsgivarnas behov. Se till att vi även rekryterar fler medlemmar för att ytterligare sprida kunskap om- och intresse för totalförsvaret i samhället, men även genom att genomföra medlemsaktiviteter som stimulerar befintliga medlemmar att stanna kvar hos oss. Sist men inte minst, se till att vi bidrar till ökad kunskap om totalförsvaret och ökad förmåga hos den enskilde att hantera kriser och påfrestningar i form av föreläsningar, utbildningar, vår medlemstidning och nyhetsbrev likt detta.     

Vid Folk och Försvars Rikskonferens förra året inledde ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, sitt tal med ett citat av tidigare statsministern Tage Erlander från 1961:

”Varje medborgare måste vara beredd att till det yttersta göra sin insats i det totala försvaret – inom krigsmakten, civilförsvaret, krigsproduktionen, folkförsörjningen, sjukvården, i hemmen. Var och en måste också veta hur man skyddar sig mot de faror som ett nutida krig medför och inse hur väsentligt det är att också i kritiska lägen bevara lugn och jämvikt.”

Detta är lika viktigt som nybliven medlem i Nato som det var då och här spelar vi Försvarsutbildare en fortsatt viktig roll!

Bo Stennabb
Generalsekreterare


Är du funktionär i Försvarsutbildarna?

Om du är funktionär i Försvarsutbildarna, på förenings- eller förbundsnivå, finns det en utbildning som är till för dig.

Under vecka 32 genomförs de traditionella funktionärskurserna på Tylebäck kursgård utanför Halmstad. Det är en viktig vecka för vår utveckling, implementering av styrdokument, möjliggöra verksamhet för medlemmar, regionaliseringen med mera.

Vårt intranät och våra digitala hjälpmedel utvecklas ständigt, vilket vi informerar om under veckan. Att sätta medlemmen i centrum samt att Försvarsutbildarna ska vara en attraktiv samarbetspartner för olika myndigheter och organisationer är två olika fokusområden.

Funktionärsveckan omfattar fem olika kurser eller motsvarande, som funktionärer (eller blivande) kan söka:

  • Ungdomsledarkurs (ungdomsledare)
  • Utbildningskurs (utbildningsansvariga)
  • Allmän kurs (ledamöter i förbunds- och föreningsstyrelser)
  • Adjutantskurs (adjutanter)
  • Ungdomsledarkonferens (utbildningsledare ungdom och ungdomsledare)

Det finns gott om platser kvar, så sök till någon av kurserna eller konferensen om du känner att det är något för dig. Kontakta din förening eller förbund om du vill veta mer.

Läs mer och gör en ansökan via vår hemsida


Beredskapsveckan - Sätt igång!

I takt med omvärlden stärker och utvecklar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) förutsättningarna och målen för Beredskapsveckan som genomförs vecka 39. Temat för 2024 kommer att bli "Sätt i gång!". Det är en uppmaning till att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar. MSB ska fortsätta att möta privatpersoner i deras vardag mitt i det försämrade säkerhetspolitiska läget, med tuffare ekonomi och allt tydligare konsekvenser av klimatförändringarna. MSB ser ett ökande engagemang hos privatpersoner, vilket de vill ta vara på.

MSB har valt temat Sätt igång! för att:

  • Vi kan inte vänta tills krisen är ett faktum. Beredskap behöver byggas i ett normalläge. Det vill säga nu.
  • Andelen hushåll som uppger att de klarar sig en vecka utan samhällets stöd behöver öka.
  • Många människor vet vad de behöver göra för att öka sin hemberedskap men har fortfarande inte gjort något.
  • Andra behöver tydlig vägledning, en ledstång att hålla i och den ska MSB ge dem.

Läs mer på MSBs hemsida.


Sök en ungdomskurs i sommar

Ungdom - tema försvarsmedicin
Kursen ger dig fördjupade kunskaper och färdigheter om militär och civil sjukvårdstjänst. I kursen ingår både teori och praktiska kunskapsövningar.

För dig som är mellan 15-20 år och är aktiv i en frivillig försvarsorganisations ungdomsverksamhet. Du ska ha genomfört grundläggande ungdomsutbildning och erhållit tygmärke med lägst 1 romb.

Datum och plats
14-20 juni, Revingehed, Lund

Läs mer och anmäl dig här.

Ungdom - tema spanings- och underrättelsetjänst
Under kursen får du fördjupa dina kunskaper och färdigheter inom spanings- och underrättelsetjänst. Kursen omfattar fast/rörlig spaning, försvarsmedicin, sambandstjänst, tillfällig bivack, förflyttningssätt och mycket mer.

För dig som är mellan 15-20 år och är aktiv i en frivillig försvarsorganisations ungdomsverksamhet. Du ska ha genomfört grundläggande ungdomsutbildning och erhållit tygmärke med lägst 1 romb.

Datum och plats
14-20 juni, Revingehed, Lund

Läs mer och anmäl dig här.

Ungdom - tema stabstjänst och samband
Du får en grundläggande förståelse för hur stabstjänsten inom ett kompani fungerar. Du får också utbildning på olika sambandssystem. Kursen omfattar även upprättande av fältstab och arbete i rörlig stab.

För dig som är mellan 15-20 år och är aktiv i en frivillig försvarsorganisations ungdomsverksamhet. Du ska ha genomfört grundläggande ungdomsutbildning och erhållit tygmärke med lägst 1 romb.

Datum och plats
14-20 juni, Revingehed, Lund

Läs mer och anmäl dig här.

Ungdom - tema sjukvård
Kursen ger dig grundläggande förståelse och färdighet inom sjukvård för att kunna hjälpa till och stötta i samhället. Kursen innehåller omhändertagande vid akuta situationer utifrån CABCDE samt sjukdomslära inom folksjukdomar. Du får även utbildning i hjärt- och lungräddning (HLR) samt hur man åtgärdar ett stopp i luftvägarna.

För dig som är mellan 15-20 år och är medlem i en frivillig försvarsorganisation. Det går att göra ansökan från det år du fyller 15 år.

Datum och plats
24-28 juni, Tylebäck kursgård, Halmstad

Läs mer och anmäl dig här.

Ungdom - tema fjäll
Kursen syftar till att du ska få grundläggande fjällkunskaper, som till exempel kunskap om lämplig utrustning i ödemarks- och fjällterräng och fjällorientering med kartläsning.

För dig som är mellan 15-20 år och är aktiv i en frivillig försvarsorganisations ungdomsverksamhet. Du ska ha genomfört grundläggande ungdomsutbildning och erhållit tygmärke med lägst 1 romb.

Datum och plats
4-9 augusti, Camp Ånn, Åre

Läs mer och anmäl dig här.

Prova på kurser

Ungdom - tema armé
Du får en inblick i vad som sker på ett arméförband och vad det innebär att tjänstgöra i Försvarsmakten. Under kursen får du prova på olika militära aktiviteter, genomföra studiebesök, få yrkesinformation samt tillfälle att se på materiel och fordon som finns inom armén.

Krävs inget medlemskap men du måste ha svenskt medborgarskap.

Datum och plats
10-14 juni, Eksjö
16-20 juni, Boden

Läs mer och ansök här.

Ungdom - tema språk
Prova på att vara militärtolk! Kursen syftar till att ge dig en inblick i utbildningen till specialistofficer och militärtolk. Du kommer att på ett realistiskt och autentiskt sätt få språkutbildning i ett av de språk som man utbildar i på Tolkskolan.

För dig som är mellan 15-20 år. Det går att göra ansökan från det år du fyller 15 år. Du ska ha läst minst ett främmande språk i skolan förutom engelska.

Datum och plats
23-27 juni, Tylebäck kursgård, Halmstad

Läs mer och anmäl dig här.


Stor informationsinsats om Nato

I samband med Sveriges fullvärdiga medlemskap i Nato startade en stor informationsinsats som ska ge svenskarna kunskap och fakta om Nato. Bakom insatsen står Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med Försvarsmakten och uppdraget kommer från regeringen. En del av insatsen riktar sig till unga mellan 16 och 25 år och en del är bredare och riktar sig till hela befolkningen.

MSB skriver på sin hemsida att det finns en stor efterfrågan på fakta om vad ett Natomedlemskap innebär för Sverige och alla som bor i landet. MSBs generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka framhåller att det är ett långsiktigt samarbete som inletts i och med medlemskapet i Nato.

  • Sverige har nu en röst i alliansen, vi ska vara med och påverka. Medlemskapet har ju stor betydelse för den pågående utbyggnaden av vårt totalförsvar, det militära och det civila. Därför behöver vi sätta oss in i vad medlemskapet innebär, både för vårt land och för oss som individer, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Informationsinsatsen ger svar kring hur Nato fungerar och vilka värderingar alliansen ska skydda samt hur medlemskapet påverkar Sverige och alla som bor i Sverige.

Läs mer på msb.se/nato


Försvarsberedningens rapport

Den 26 april ska Försvarsberedningen lämna sin slutrapport till försvarsminister Pål Jonson. Försvarsberedningen består av ledamöter från de åtta riksdagspartierna, sakkunniga och experter samt ett sekretariat. Slutrapporten ska ha fokus på totalförsvarets fortsatta inriktning och utformning och utgör grunden för det kommande försvarsbeslutet som beräknas komma hösten 2025 för perioden 2026- 20230.

Den 19 juni 2023 tog försvarsminister Pål Jonson emot delrapporten Allvarstid – Försvarsberedningens säkerhetspolitiska rapport 2023. Rapporten innehåller en bedömning av den säkerhetspolitiska omvärldsutvecklingen och sammanhängande konsekvenser för svensk försvars- och säkerhetspolitik. Den 19 december 2023 överlämnade Försvarsberedningen delrapporten Kraftsamling till försvarsminister Pål Jonson och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin. I rapporten Kraftsamling – Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret konstaterar Försvarsberedningen att det är tid för handling.

Vi rekommenderar alla medlemmar att på olika sätt ta del av försvarsberedningens rapport när den presenteras den 26 april. Det kan göras via www.regeringen.se där man kan titta på den presskonferens som kommer att genomföras när rapporten lämnas över försvarsministern. Det brukar även finnas en Powerpointpresentation med de viktigaste punkterna utöver själva slutrapporten som man kan ladda ner på regeringens webbplats. Vidare brukar Folk och Försvar ha en direktsänd webbsänd presentation av Försvarsberedningens rapporter dagen efter att de lämnas över till regeringen så håll utkik på deras hemsida. Självklart går det att se presentationen på deras webbplats i efterhand.


Nätbaserade föreläsningar

Det finns fortfarande platser kvar på några av våra nätbaserade föreläsningar. Ta chansen och anmäl dig redan nu.

Om Arktis
Den militära övningsverksamheten i regionen ökar och då ökar även risken för missförstånd och felbedömningar. USA och Natoländer övar i Nordostpassagen, vilket utmanar Ryssland. Ryska marinstridskrafter uppträder allt längre väst- och sydväst i Nordostatlanten och utmanar därmed USA. I takt med att den Arktiska Oceanen öppnar sig för sjöfart och resursutvinning, kommer den militära aktiviteten och närvaron att öka ytterligare. Det berör även kustbevakningar, isbrytare och sjömätningsfartyg – som kan vara militärt, semi-militärt organiserade eller civilt organiserade – och lösa civila och militära uppgifter.

Föreläsare: Lars Holmqvist, reservofficer och populär föreläsare på Försvarsutbildarnas kurser om totalförsvarsinformation.

Datum: 2024-04-11
Tid: kl. 20.00-21.00

Anmäl dig här

Ryssland dåtid och nutid
Enligt inkomna önskemål har vi tagit fram en föreläsning om Ryssland.

Föreläsare: Lars Holmqvist, reservofficer och populär föreläsare på Försvarsutbildarnas kurser om totalförsvarsinformation.

Datum: 2024-04-25
Tid: kl. 20.00-21.00

Anmäl dig här

Grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F)
GU-F är en grundläggande soldatutbildning för frivilliga som behöver en militär grundutbildning för att kunna vidareutbilda sig till en specialistbefattning i Hemvärnet, till exempel fältkock, sjukvårdare, stabsassistent, hundförare m.m. Mer om de olika specialistbefattningarna kan du läsa här.

Under denna föreläsning får du mer information om vad man gör under de två veckorna på en GU-F. Men också de förberedelser du behöver göra inför kursen.

Föreläsare: Åsa Halén, vice kårchef i Upplands Väsby Lottakår. Då Åsa själv har genomfört GU-F vet hon hur det är att genomföra kursen från en deltagares perspektiv och hon är även engagerad som mentor åt blivande kursdeltagare.

Datum: 2024-05-07
Tid: kl. 20.00-21.00

Anmäl dig här


Vi önskar er alla en riktigt Glad Påsk!

På skärtorsdagen har vi öppet till kl. 11.00. Därefter är det stängt under påskhelgen och öppnar som vanligt igen tisdag den 2 april.


 

Forsvarsutbildarna.se | Kontakta oss

Följ oss på sociala medier