logo

NYHETSBREV

2019-04-03
 
 

 
Till minne av

Natten mot måndagen den 25 mars hände det som inte får inträffa. En hemvärnssoldat och frivilligvän förolyckades under övning. Olyckan inträffade under Försvarsmaktsövningen Northern Wind och den avlidne tjänstgjorde i sin befattning på 145. Hemvärnsunderrättelsekompaniet i Fältjägarbataljonen. Soldaten, en 41-årig kvinna hemmahörande i Jämtland, var i sin avtalsbefattning knuten till Flygvapenfrivilliga men var också medlem hos oss Försvarsutbildare. Det känns smärtsamt och sorgset och tankarna går till den förolyckade kvinnan som tvingats betala det yttersta priset, till hennes familj och vänner och till kamrater och kollegor på förbandet, Flygvapenfrivilliga och Jämtlandsförbundet. Olyckan ger oss också en påminnelse om allvaret i den verksamhet som vi ytterst är satt att på olika sätt stödja. Var rädda om varandra, sätt säkerheten främst men låt oss aldrig vika i vårt uppdrag som frivillig försvarsorganisation.


Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Någon gång händer det – frågan är bara när

Elen försvinner. Ingen vet hur länge.
Samhällets resurser måste först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta att behöva klara sig själva en tid. Se till att du och dina nära klarar vardagen om samhället inte fungerar som vi är vana vid. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme, och att kunna ta emot viktig information.

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför genomför Myndigheten för samhällsberedskap (MSB) den årliga Krisberedskapsveckan, 6-12 maj, tillsammans med bland andra kommuner, frivilligorganisationer och länsstyrelser.

Gå gärna in på vår hemsida och anmäl dig till vår föreläsning För din säkerhet!. Se om det finns en föreläsning nära dig. Där får du lära dig hur du stärker din och din familjs förmåga att klara en kris. Anmäl dig här: www.forsvarsutbildarna.se/kris

Om ingen föreläsning finns nära dig kan du ta del av informationen via vår Webbintroduktion. Titta in på sidan där man kan hitta mer information om krisberedskap (filmer, quiz, personlig krislåda mm): www.forsvarsutbildarna.se/kris-info

Är du intresserad av att hjälpa till, är du bekväm med att föreläsa, sök till kursen Informatör – För din säkerhet! i september.


Hjälp oss att synas - tillsammans kan vi bli fler!

Vi behöver din hjälp att synas. Vi publicerar ett stort antal inlägg på sociala medier varje dag från kansliet och förbunden, främst på Facebook. Om vi alla hjälps åt och delar inläggen så kommer många fler att upptäcka vilken bra verksamhet som vi genomför. Det är utbildningar för Försvarsmakten, utbildningar för den civila krisberedskapen, ungdomsverksamhet och föreläsningar som exempelvis För din säkerhet!. Dela det du läser på Facebook/Försvarsutbildarna och Facebook/Försvarsungdom så att fler upptäcker att vi finns, ökar sin egen hemberedskap och förhoppningsvis blir medlemmar. Tillsammans kan vi nå målet att bli 30 000 medlemmar.


Digitalisering av kursansökan

Vi har nu digitaliserat ansökningar och kommunikationen kring våra kurser.

De förändringar vi har gjort är följande:

  • Alla kursansökningar sker nu digitalt. Är du medlem i Försvarsutbildarna loggar du in via Mina sidor och söker kursen som vanligt.
  • Är du medlem i en annan frivillig försvarsorganisation med Hemvärnet eller anställd i Försvarsmakten skapar du ett konto på Mina sidor hos oss första gången du ska söka en kurs och därefter loggar du in på Mina sidor och söker kursen.
  • Kursansökan skickas automatiskt via mejl till den frivilliga försvarsorganisation eller eget förbund du tillhör för att tillstyrka och godkänna ansökan.
  • Med det nya systemet får du som elev all information om antagning och utskick på Mina sidor. Där kan du på ett enkelt sätt komma åt tidigare mejl som skickats till dig.
  • Via Mina sidor kan du som medlem även ta del av erbjuden från Militärrabatt.

Förändringarna har vi gjort för att förbättra hanteringen för elever, kurschefer, våra utbildningshandläggare och miljön.

Tänk på att logga in på Mina sidor och uppdatera dina uppgifter för att kunna ta del av utskick och olika inbjudningar.


Du har väl anmält dig?

CBRN - civil grundkurs
Du får grundlagd förmåga att som stabsmedlem planlägga verksamhet vid CBRN-hot eller beredskapshöjning i samverkan med övriga myndigheter på central, regional eller lokal nivå.

Stockholm, 17-19 maj

Läs mer här

Funktionärskurs
Kurserna syftar till att ge dig grundläggande kunskaper för att inom förbund eller förening leda eller delta i arbetet i styrelsen eller i det administrativa arbetet i samband med utbildning- och ungdomsverksamhet. Samtliga kurser genomförs på Tylebäck kursgård.

Funktionärskurs – allmän, 5-11 augusti
Funktionärskurs – rekrytering, 5-9 augusti
Funktionärskurs – utbildning, 5-11 augusti
Ungdomsledare – grundkurs, 5-11 augusti
Ungdomsledare – fördjupningskurs, 9-11 augusti

Läs mer här

Fysiskt stridsvärde
Kursen syftar till att ge dig kunskaper om behovet av konditions- och styrketräning samt näringslära, i syfte att bibehålla stridsvärdet.

Göteborg, 13-15 september

Läs mer här

Informatör - För din säkerhet!
Vill du utbilda dig till informatör och lära allmänheten mer om krisberedskap så ska du söka kursen. Du får ta del av innehållet och rutinerna för att genomföra föreläsningarna inom För din säkerhet!

Falsterbo kursgård, 13-15 september

Läs mer här

Media Gaming
Välkommen till en kul och lärorik vecka med skrivande, filmande och medieträning. Kursen syftar till att du efter genomförd utbildning ska kunna delta i en Media Gaminggrupp i Försvarsmaktens övningar.

Falsterbo kursgård, 28 juli – 3 augusti

Läs mer här

Skjutinstruktör - gevär 22
Kursen syftar till att du som instruktör ska kunna planera, genomföra och utvärdera grund- och skjutövningar med grupp. Skjutövningarna genomförs med gevär 22 long.

Villingsberg, 17-19 juli

Läs mer här

Skjutinstruktör - pistol 88
Kursen syftar till att du som instruktör ska kunna planera, genomföra och utvärdera grund- och skjutövningar med grupp (block A). Skjutövningarna genomförs med pistol 88.

Revingehed, 24-30 juni

Läs mer här

Totalförsvarsinformation - grundkurs
Detta är en helgkurs som syftar till att du ska få såna kunskaper om totalförsvarsinformation att du själv kan genomföra introduktion till nya medlemmar.

Sundsvall, 26-28 april
Örebro, 17-19 maj
Stockholm, 6-8 september

Läs mer här

Ungdomskurs - tema armé
Vill du veta mer om armén så är det här kursen för dig!
Under en intensiv och händelserik vecka får du en inblick i vad som sker på arméförbanden och vad det innebär att tjänstgöra i Försvarsmakten.

Boden, 16-20 juni
Revingehed, 24-28 juni

Läs mer här

Ungdomskurs - tema fjäll
Kursen genomförs i fjällmiljö och syftar till att du ska få grundläggande fjällkunskaper, som till exempel kunskap om lämplig utrustning i ödemarks- och fjällterräng och fjällorientering med kartläsning.

Camp Ånn, 28 juli – 2 augusti

Läs mer här

Ungdomskurs - tema sommar

Syftet med kursen är att du ska få en god inblick i olika tjänstegrenar som finns inom Försvarsmakten. Du får bland annat prova på överlevnadsmoment, spaningstjänst, försvarsmedicin och koktjänst.

Falsterbo kursgård, 16-20 juni

Läs mer här


Forsvarsutbildarna.se | Kontakta oss

Följ oss på sociala medier

 
 

 


Bilagor: