logo 2022-12-14
 
 

Bästa Försvarsutbildare,

Trots att det återstår ett par veckor av 2022 önskar jag redan nu sammanfatta det gångna året för Försvarsutbildarna med följande ord: intensivt och utvecklande.

Detta gäller även som beskrivning av det gångna året för mig personligen. Ett första år som generalsekreterare där jag knappt hann komma på plats innan vi alla träffades av en ny verklighet. En verklighet där Europa mycket tragiskt återigen upplever ett krig och naturligtvis är det med anledning av detta som året har blivit så intensivt. I Sverige rustas nu som sällan skådat tidigare. Hela totalförsvaret har vaknat och många söker med ljus och lykta efter stöd i sina ansträngningar att bygga nationell försvarsförmåga och motståndskraft.

Här har Försvarsutbildarna fyllt en viktig roll under året genom att vi tagit på oss nya uppdrag, utvecklat metoder för att öka effekten av vårt samlade bidrag och deltagit i diskussioner om hur vi gemensamt, på bästa möjliga sätt kan stärka totalförsvaret så snabbt som möjligt. Totalförsvaret är ju inget som enbart rör den politiska ledningen och våra myndigheter. Vi har alla en skyldighet att bidra till denna utveckling, vilket vi som Försvarsutbildare verkligen visat under året som gått. Vi har levererat rekordhöga siffror i antal utbildningsavtal – både civilt och militärt, antal kurser och föreläsningar, såväl som antal kursdeltagare och individer med ny, eller fördjupad kunskap om totalförsvaret.

Vår verksamhet har därmed utvecklats kraftfullt och vi har även ökat vårt medlemsantal med drygt 2 000 medlemmar. Nu är vi drygt 26 000 medlemmar men många är med i flera förbund så vi har över 28 800 medlemskap.

För mig personligen har det också varit ett mycket utvecklande år där jag fått möjlighet att lära mig mer om vår verksamhet och följa professionell kursverksamhet. Mest utvecklande och inspirerande har dock varit alla möten med er engagerade medlemmar. Jag är djupt tacksam och imponerad av det intresse, kunskap och engagemang ni visar. Detta är ju själva grunden för att vi som organisation ska kunna lämna det stöd vi gör. Tur då att vår grund är så stabil som den är för efterfrågan av vårt stöd har långt ifrån avstannat. Inför 2023 kan vi se en ytterligare ökande efterfrågan från befintliga såväl som nya uppdragsgivare som önskar vårt stöd. Vi kommer därmed även under de kommande åren vara en mycket viktig aktör och bidragsgivare till stor nytta för totalförsvaret och hela Sveriges säkerhet.

Men innan vi griper oss an kommande års utmaningar ber jag dig att fundera på hur du och din familj kan stödja befolkningen i Ukraina. En stor del av befolkningen i Ukraina lever under så stora svårigheter utan el och vatten att vi inte kan förstå hur det är. Om du har möjlighet så skicka ett paket med saker som kan hjälpa dem att klara de utmaningar de står inför nu när vintern kommer. PostNord erbjuder fri frakt för alla privatpersoner att skänka mat, kläder, hygienprodukter, medicinprodukter och elektronik med mera. Här nedanför finns information om hur du gör för att hjälpa till. Jag önskar er alla därmed en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Tack för ett intensivt och utvecklande försvarsutbildarår!

Bo Stennabb
Generalsekreterare


Hjälppaket till Ukraina

Vintern har anlänt till Ukraina och behovet av viktiga förnödenheter större än någonsin. PostNord erbjuder nu fri frakt för alla privatpersoner som vill skänka förnödenheter Ukraina.

Så här går det till:

 • Privatpersoner kan skicka paket med förnödenheter på upp till 20 kg och med maxstorlek som en ”vanlig flyttkartong”. Max 2 paket per inlämningstillfälle.
 • Paketen lämnas in på något av PostNords Företagscenter. Det går inte att lämna in dessa paket hos ombud eller till lantbrevbäring.
 • Ukrainska posten har tillhandahållit en lista över de mest kritiska varorna för folket kvar inne i Ukraina, se listan längre ner.
 • På paketets utsida ska innehållet framgå för att underlätta sorteringen.

Vad ska du skicka?

 • Mat
  - Konservburkar, t.ex. ravioli, tonfisk, köttfärssås, tomatsås, soppor, frukt- och bärkonserver.
  - Snabbnudlar och torr pasta.
  - Kakor, energibars och choklad.
  - Te och kaffe.
 • Barnmat
  Välling och gröt.
 • Mat till husdjur
  Foder i konservburk eller torrfoder i obruten förpackning.
 • Hushållsprodukter
  Hela och rena, t.ex. sovsäckar, kuddar, täcken, termiska muggar och soppåsar.
 • Hygienprodukter
  Nya produkter i obruten förpackning, t.ex. tandkräm, tandborstar, tvål, våtservetter och hygienprodukter för kvinnor.
 • Medicinprodukter
  T.ex. bandage, sterila kompresser och plåster.
 • Elektronik
  T.ex. powerbank, batterier och walkie-talkie. Powerbanks och batterier kan i vissa fall räknas som farligt gods. Hjälpsändningarna som går till Ukraina går dock i ett särskilt flöde där powerbanks och batterier är tillåtna.

Mer information hittar du på PostNords hemsida.Julstängt

Kansliet håller öppet fram till den 22 december, därefter är det stängt under jul- och nyårshelgen. Vi öppnar som vanligt den 9 januari 2023.


Forsvarsutbildarna.se | Kontakta oss

Följ oss på sociala medier