logo

NYHETSBREV

2021-03-30
 
 

 
Försvarsutbildarvänner,

Vi befinner oss, i och med att påskhelgen endast ligger dagar framför oss, i det som kallas för ”den stilla veckan”. Begreppsmässigt skulle det också kunna symbolisera årets första kvartal där kursverksamheten på grund av pandemin behövts förskjutas in i resterande del av året. Även om det är en upprepning av det vi tvingades till under 2020 skiljer sig framflyttandet i år på en väsentlig punkt – vaccineringen.  All Försvarsutbildarverksamhet har dock inte stått för fäfot under det här första kvartalet och från andra kvartalet rullar vi nu ut kurser allt eftersom smittspridningsläget så medger. Det är en utmaning att regionalt anpassa uppstarter - men helt väsentligt - eftersom smittspridningen geografiskt högst påtagligt skiljer sig inom landet och över tid. Men det är också anpassningar från vilka regioner vi antar elever och kursledningar och skillnader mellan vuxen och ungdomsverksamhet där vi för den senare generellt återstartar verksamheten från och med kvartal två.

Jag vill med det här nyhetsbrevet också slå ett särskilt slag för alla de digitala föreläsningar och informationsaktiviteter vi organiserar. Många olika och intressanta ämnen kommer upp i programmet. Går du i väntans tider på en fysisk specifik kurs och utbildning ber jag dig att regelbundet hålla ett öga på vår hemsida för att kunna följa när just din kurs öppnas igen.

Våren är också tid för alla förenings-, förbundsstämmor och vår gemensamma Riksstämma. Flera har genomförts digitalt med hjälp av bland annat konferensverktyget Teams. Det är av ett utomordentligt värde att vi åter igen kunnat genomföra våra stämmor eftersom vi som Försvarsutbildare ytterst byggs upp och leds genom en demokratiskt beslutad ordning. Det är också därför Riksstämman genomförs den 29 maj. Det är en stämma som förutsätter att Försvarsutbildarnas 23 regionala och 16 rikstäckande förbund representeras med sina valda ombud – vet du vilka som representerar ditt förbund?  Stämman kommer i och med det digitala genomförandet att också vara öppen för alla medlemmar att följa. Är du intresserad så kontaktar du ditt förbund där ”länken” till mötet kommer att kunna hämtas. Utöver att premiäröppna stämman för alla medlemmar så är det också en historisk stämma så till vida att två stämmor hålls i en eftersom förra årets försköts in till årets genomförande. Det är således verksamhetsberättelser och årsbokslut för både 2019 som 2020 som ska avhandlas, beslut fattas inför 2022, val genomföras av huvuddelen av funktionärsbefattningarna för Försvarsutbildarnas ledning, motioner som ska omhändertas mm – det kommer att bli en intressant och innehållsrik stämma.

I det här medlemsbrevet presenteras ett flertal nyheter och viktig information som jag hoppas kommer till nytta i din Försvarsutbildarroll eller endast bidrar till kunskapen och förståelsen för allt det viktiga arbete Försvarsutbildarna tillför hela totalförsvaret och krisberedskapen. Det är en nytta som är efterfrågad samtidigt som du och dina medlemskamrater ska kunna utvecklas i ett socialt sammanhang – Vi Försvarsutbildare!

Jag önskar er alla en Glad Påsk och i tillförsikt mot en efterhand återuppstartad fysik kursverksamhet – väl mötta!

Bengt Sandström
Generalsekreterare


Testa din och familjens kunskap om krisberedskap

Nu kan du både lära dig mer och testa din kunskap om ditt ansvar i Sveriges krisberedskap. Vi har tagit fram tre interaktiva scenarier för dig och din familj som ni kan gå igenom. Scenarierna heter Överlevnad, Kommunikation vid kris och Hemberedskap. Det tar ca 15 min att gå igenom varje scenario och följa upp med de länkar som ligger i slutet av varje scenario.

Läs mer här


Kursverksamhet

Som Försvarsvarsutbildarna tidigare meddelat så återupptas kursverksamheten under anpassade former. Det är dock ett fåtal kurser som kan genomföras före sommaren, som det ser ut just nu. Den pågående pandemin och de restriktioner som gäller begränsar våra möjligheter att genomföra verksamheten helt enligt plan. Vi uppmanar alla att söka information via hemsidan, kurschefer och anordnande förbund för att få aktuell information om kurserna. Så fort möjlighet och mer konkret information finns, så kommer vi att gå ut med kompletterande information om hur verksamhetsåret kommer att kunna genomföras. Vi är medvetna om att många väntar på besked om att bli antagna till exempelvis Grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F) och/eller befattningsutbildning. Vi har en tät och bra dialog med våra uppdragsmyndigheter om restriktioner och riskhantering, därför är vår förhoppning att snart kunna komma igång med mer omfattande kursverksamhet.


Tips på vad man kan göra eller titta på digitalt

Pandemin har gjort att vi inte kan träffas på kurser och föreläsningar. Det har medfört en ökad produktion av olika digitala lösningar istället. Här presenterar vi ett axplock av intressanta saker som man kan ta del av:

Lagar som styr höjd beredskap och krig
Folk och försvar har förutom intressanta seminarier tagit fram tre filmer som beskriver vilka lagar som styr höjd beredskap och krig. Det finns en mängd nationella och internationella lagar som tillämpas vid krigsfara eller krig i Sverige. I en återaktiverad totalförsvarsplanering blir dessa relevanta för hela samhället, särskilt för medborgare mellan 16 och 70 år eftersom denna grupp är förpliktigad att delta i totalförsvaret. Se filmerna här:

Rädd eller beredd?
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram utbildningsmaterialet Rädd eller beredd? som en uppföljning till broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Materialet innehåller en filmserie, en scenarioövning som görs i grupp och en handledning.

Läs mer här

När kriget kommer
Försvarsmakten har tagit fram "När kriget kommer" som är en serie i fem delar som handlar om framtidens hotbild. I serien förklaras hur en konflikt skulle påverka det svenska samhället och vilka krav det ställer på Sveriges framtida militära försvar.

Se serien här

Totalförsvar - ett gemensamt ansvar
MSB har även tagit fram Totalförsvar – ett gemensamt ansvar. Det är en webbutbildning som ska utveckla grundläggande kunskap om området totalförsvar samt uppmuntra till ett gemensamt ansvarstagande i totalförsvarsplaneringen. Det tar ca 45-60 minuter att genomföra utbildningen.

Här hittar du webbutbildningen


Civila sjukvårdsinstruktörer

Försvarsutbildarna söker 15 personer som vill bli sjukvårdsinstruktörer på våra civila utbildningar. Idag utbildar vi personal till Hemvärnet i sjukvård men även Tullverkets krigsorganisation. Vi har nu fått i uppdrag att genomföra utbildning för ungdomar med tema sjukvård. Nästa år räknar vi med att utbilda frivilliga i FRG (Frivilliga resursgrupper), MTE (motor- och transportenheter) samt våra räddnings- och röjningsstyrkor i kris- och krigssjukvård samt regionala sjukvårdsstyrkor till totalförsvaret. Utbildningarna finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). För detta behöver vi nu nya instruktörer. Information kommer på  www.forsvarsutbildarna.se efter påsk. Anmäl ditt intresse där om du har rätt kvalifikationer.


Ny civil avtalsmodell med digital signering

Den nya modellen berör dig som rekryterats till civilt avtal inom Försvarsutbildarnas uppdrag till myndigheter och deras frivilliga förstärkningsresurser. Det kan exempelvis vara som kommunikatör, sakkunnig inom CBRN, miljö- och hälsa samt de nya områdena skyddsvakt, förstärkningsresurs vid kärnteknisk olycka i Uppsala län och räddnings- och röjningsstyrkor.

Tidigare har Försvarsutbildarnas uppdrag främst varit att stödja civila myndigheter inom krisberedskap. Då totalförsvaret nu är under återuppbyggnad har myndigheterna valt att utöver krisberedskap skriva avtal som inkluderar civilt försvar, vilket innebär att de flesta avtal inkluderar att man blir krigsplacerad hos sin myndighet. Vi har därför tagit fram en ny modell som hanterar avtal mellan medlemmarna och myndigheterna. Vi har gjort det eftersom alla avtal inte har varit skriftliga och dessutom har de som funnits sett olika ut. Det är alltså för att skapa ökad tydlighet, för dig, för oss, men även för myndigheterna. I avtalen framgår bland annat utbildningsplan, ersättningsnivåer, avtalstid och andra viktiga delar.

Handlingarna som upprättas är:

  • Överenskommelse - mellan myndigheten och Försvarsutbildarna. Här framgår vem som har vilket ansvar för olika delar.
  • Utbildningsplan - som beskriver vilka utbildningar som du som frivillig ska genomföra. Utbildningsplanen är mellan dig och Försvarsutbildarna.
  • Utbildningsavtal - mellan dig och myndigheten du ska tjänstgöra hos vid kris eller höjd beredskap. Utbildningsavtalet är till för att markera att myndigheten godkänner att du får påbörja din utbildning och om du kommer att komma i kontakt med säkerhetsskyddad information ansvarar myndigheten att säkerhetspröva dig innan utbildningsavtalet skrivs. Säkerhetsprövningen omfattar en intervju samt registerkontroll hos Säkerhetspolisen.
  • Frivilligavtal - som är mellan dig och myndigheten du ska tjänstgöra hos. Frivilligavtalet är en förutsättning för att krigsplacering ska kunna ske.

Vi går nu igenom alla civila avtal och börjar med att teckna skriftliga överenskommelser med de olika myndigheterna vi har avtal med. Därefter kontaktar vi alla vi bedömer som lämpliga för placering hos respektive myndigheten. Det innebär att vi kommer att kontakta vissa som redan har avtal med en myndighet och se till att alla uppgifter stämmer. Därefter kommer vi att upprätta utbildningsplaner, utbildningsavtal och frivilligavtal allt eftersom. Informationen ligger även till grund för vår avtalsdatabas där vi försöker hålla ordning på alla avtal. Då modellen är ny innebär det att vissa justeringar och anpassningar sker i dialog med respektive myndighet. Det innebär att det kan hända att något av de olika dokumenten kan komma att förändras och att du uppmanas att signera ett nytt avtal. Om det inträffar kommer vi att vara mycket tydliga vad som är ändrat så att du kan ta ställning till om ändringen är okej för dig. En frågeställning som inte är helt löst är om frivilligavtalet ska omfatta regler för tjänstgöring i fred och krig som nuvarande version hanterar eller om det ska vara två olika avtal.

En viktig nyhet är att vi har infört digital signering med Bank-id. Genom att nyttja det så vet vi att rätt person har skrivit på avtalet. Du behöver alltså inte oroa dig om det kommer ett mejl från oss där vi ber dig att signera med bank-id.


Digital hantering av ekonomisk ersättning och arvode

För att förenkla och förbättra vår administration avseende utbetalningar av arvoden och ersättningar i samband med tjänstgöring och deltagande på kurs kommer vi att gå över till ett digitaliserat system. Det innebär en del förändringar för elever och instruktörer.

Nya rutiner för kurschef, kursadjutant, instruktör och elever
  • Kurschef upprättar en digital överenskommelse med villkoren för instruktörers tjänstgöring under en kurs; tjänstgöringsdagar, antal kursarvoden, eventuell förberedelsetid och/eller efterarbetstid, kost och logi m.m.
  • Blankett för reseräkning och dagpenning utgår. Istället fyller man i uppgifter för sin ekonomiska ersättning via formulär på Mina sidor. Exempelvis utlägg för resa, resa med egen bil, underlag för ersättning för förlorad arbetsinkomst m.m.
  • När utbetalningen är genomförd visas en utbetalningsspecifikation på Mina sidor.

Fördelar med det nya systemet

  • Digital hantering av överenskommelse om tjänstgöring för kurschef och instruktörer.
  • Digital redovisning av resor. Blanketten för reseräkning utgår.
  • Digital hantering av ersättningar för instruktörer och kursdeltagare. Blanketten för dagpenning utgår.
  • Snabbare utbetalningar till alla.

Vi återkommer med information om hur och när vi startar det nya systemet. Målsättningen är att det sker i slutet av april eller i maj. De avslutande testerna vi genomför får avgöra det. Vi kommer då att publicera information på vår hemsida om vad som gäller för elever och instruktörer när det gäller ekonomisk ersättning samt ta fram informationsbrev som kurschef/adjutant skickar ut i samband med kurs. För kursledningar kommer vi att återkomma med inbjudningar till digitala utbildningar i hur systemet ska användas. Utbildningarna kommer att genomföras återkommande under hela året.


Ta chansen!

Det finns fortfarande platser kvar på några av våra nätbaserade föreläsningar. Ta chansen och anmäl dig redan nu.

Civilt försvar
Vad är civilt försvar och hur är det organiserat idag? Vad säger senaste försvarsbeslutet om utvecklingen av det civila försvaret?

Datum: 2021-04-29
Tid: kl. 20.00-21.00

Anmäl dig här

Grundläggande soldatutbildning för frivilliga, GU-F
GU-F är en grundläggande soldatutbildning för frivilliga som behöver en militär grundutbildning för att kunna vidareutbilda sig till en specialistbefattning i Hemvärnet, till exempel fältkock, sjukvårdare, stabsassistent, hundförare m.m. Under denna föreläsning får du mer information om vad man gör under de två veckorna på en GU-F och de förberedelser du behöver göra inför kursen.

Datum: 2021-05-20
Tid: kl. 20.00-21.00

Anmäl dig här

Luftlandsättningsdivisionen i Pskov
I Sveriges närområde finns ett fåtal elitförband som kännetecknas av hög teknisk nivå på vapen och fordon, välutbildade soldater och god förmåga till snabb insats för anfallsuppgifter. Ett av dessa förband är den 76. Gardesluftlandsättningsdivisionen i Pskov, strax öster om den rysk/estniska gränsen. Under föreläsningen ska vi översiktligt beskriva förbandet, dess utrustning och lite om hur det kan användas.

Datum: 2021-06-03
Tid: kl. 20.00-21.00

Anmäl dig här

Försvarsbeslutet
Föreläsningen handlar om det historiska försvarsbeslutet som togs av riksdagen den 15 december. Föreläsningen innehåller övergripande beskrivning av vad man beslutat samt vad beslutet innebär för totalförsvarets utveckling de närmaste fem åren.

Datum: 2021-06-17
Tid: kl. 20.00-21.00

Anmäl dig här


Ny utbildningsledare region mitt

Per Spjut tillträder den 1 april som regional utbildningsledare mitt. Per efterträder Claes Alsteryd som den 31 mars går i pension. Per Spjut är sedan åtta år utbildningsledare sjukvård och företrädare för instruktörsfrågor inom Försvarsutbildarna.

Bildandet av Försvarsutbildarnas senaste rikstäckande förbund, Svenska sjukvårdsförbundet, har inneburit att behovet av en utbildningsledare sjukvård inte längre finns kvar då förbundet har fått ansvaret för de militära sjukvårdsutbildningarna.

Pers kunskaper inom sjukvårdstjänst finns fortfarande kvar även om han blir regional utbildningsledare.


Rekryteringsutmaning

Ta som ett av dina mål att rekrytera en ny medlem! Har du en släkting, vän eller bekant som du tror kan bli en av oss? Prata med den personen. Han eller hon kan vara en blivande medlem.

Din hjälp behövs för att öka mångfalden! Ung, äldre, kvinna eller man, alla behövs! Det gäller styrelsemedlemmar, funktionärer, instruktörer, de som vill ha ett avtal civilt eller militärt eller har ett intresse av att ”bara” vara stödmedlem.

Det förbund som har den största %-ökningen av medlemmar under perioden 1 juni – 1 september belönas med 3 000 kr, de med flest nya kvinnor får 2 000 kr och det med flest nya ungdomar får 1 000 kr. Pengarna tillfaller förbundet och ska nyttjas för medlemmarnas bästa.

Gör en insats så att vi kan nå överstyrelsens mål − 30 000 medlemmar.


Varning för bedrägerier kring vaccination

Nu är det många som vill vaccinera sig mot covid-19 och det utnyttjar bedragare. Varje vecka får polisen in anmälningar om bedrägeriförsök, som ofta sker via telefon.

I polisens informationsbrev får du tips på vad du bör tänka på om någon tar kontakt med dig angående vaccination.

Läs polisens informationsbrev


Glad Påsk

Försvarsutbildarna önskar er alla en riktigt Glad Påsk!

Ta hand om dig själv och andra i påsk och följ myndigheternas rekommendationer inför storhelgen.

På skärtorsdagen har vi öppet till kl. 11.30 därefter är det stängt under påskhelgen. Kansliet öppnar som vanligt igen tisdag den 6 april.


 


Forsvarsutbildarna.se | Kontakta oss

Följ oss på sociala medier