logo

NYHETSBREV

2020-04-02
 
 

Vi bidrar till ett solidariskt och robustare samhälle

Sedan Coronautbrottet sköt fart i Sverige under andra halvan av mars har inte mycket varit sig likt. Det vi normalt tar för givet har i grunden förändrats och inskränkningarna i våra liv har för ett flertal av oss blivit långtgående. Det gäller dock att inte rusa iväg eller att rädslan tar överhand utan att lyssna på och aktivt ta del av bland annat Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vad som framgår på www.krisinformation.se

Självfallet innefattar inskränkningarna också Försvarsutbildarnas verksamheter. Löpande har vi i våra olika kommunikationskanaler givit såväl mer generell information om Coronautbrottet som kopplat till vårat kurs- och verksamhetsutbud. Flera är de förbund som också sett sig tvingade att flytta fram sina respektive förbundsstämmor. Självfallet behöver vi pragmatiskt hantera de utmaningar Coronaviruset innebär. I allt handlar det ytterst om att förhindra ett alltför snabbt spridningsförlopp och att värna den del av befolkningen som är mest sårbar.

Som frivillig försvarsorganisation är det självklart att följa de rekommendationer och beslut som våra expertmyndigheter och regeringen meddelar. Ytterst är Försvarsutbildarnas roll som varande en frivillig försvarsorganisation att utgöra en del av samhällets beslutade skyddsåtgärder – folkförankring i kris-, gråzons- och i krigstider. Att temporärt stänga ned kursverksamheten – i dagsläget till och med den sista maj - har därför varit odramatiskt även om det känns smärtsamt. Vår målsättning är dock att så snart det igen blir möjligt att återuppta såväl de sedan tidigare inplanerade kurserna som att ta igen de kurser vi under den här perioden pausat. Centralt kommer vi att erbjuda kursdeltagare nya datum för inställda kurser samtidigt som vi vädjar till alla våra kursledningar och instruktörer att förbereda och engagera sig för en hektisk återstående del av 2020. Det vore ett nederlag om Coronaviruset utöver mänskliga tragedier och härjningar också skulle resultera i ett förlorat Försvarsutbildarår. Följ därför vad som händer med kurser och kursdatum som efterhand kommer att framgå av vår hemsida www.forsvarsutbildarna.se under Kalender

Många är ni som i dagsläget engagerar er i stödet till samhället. Det sker både på förbunds- och föreningsnivåer som till enskilda Försvarsutbildare – ni gör ett fantastiskt jobb! På central nivå har vi inte full kännedom om alla enskildas engagemang men jag vet att mycket sker i insatser med olika FRG:er (Friviliga resursgrupper), handlingshjälp och annat stöd till äldre m fl och i annonserat stödbehov från länsstyrelser och kommuner och som vi också skrev om i ett särskilt mejlutskick – Corona - Du behövs! – den 27 mars.

I kansliet har vi på MSB:s förfrågan och i samverkan med övriga frivilliga försvarsorganisationer från i måndags upprättat och tagit ansvar för en särskild samordningsfunktion för att omhänderta och koordinera förfrågningar om frivilligstöd som inkommer från myndigheter och länsstyrelser. Efterhand som vi tar dessa önskemål kommer vi att kontakta er i förbunden – hur och med vad kan vi stödja?(!)

Redan nu har Upplands Krisstödsförbund och Kalmarförbundet bidragit med såväl skyddsutrustning som med tält för att fungera som mottagningsslussar till regionernas akutmottagningar. Criscom bidrar med kommunikatörer, CBRN har deltagit i framtagning av krisplaner och Stockholm och Södermanlandsförbundet bemannar transporter från Stockholms olika sjukhus till hemmet för personer med symptom på covid-19 men som inte behöver vårdas på sjukhus. 

Tillsammans kommer vi att hantera covid-19 och det kommer en tid när Försvarsutbildarvardagen återkommer – då behövs all kraft; var rädda om er!

Bengt Sandström
Generalsekreterare


Vill du lära dig mer om krisberedskap?

På vår hemsida har vi samlat material om För din säkerhet! där du bland annat kan ta del av:

Quiz
Svara på 10 snabba frågor och testa om du har koll på din krisberedskap!

Personlig checklista för krislådan
Fyll i uppgifter och ta fram din personliga checklista för vad du bör ha hemma för att klara dig om krisen kommer!

Webbaserad introduktion
Få en effektiv genomgång på webben av det du behöver veta för att du ska kunna skaffa dig en egen krisberedskap.

Filmer
Vi har konkreta korta filmer som du kan se men vi har även delar av en För din säkerhetsföreläsning som du kan se.

Gå in och kika redan nu på www.forsvarsutbildarna.se/kris-info

Totalförsvar - ett gemensamt ansvar

Den här webbutbildningen ska utveckla grundläggande kunskap om området totalförsvar samt uppmuntra till ett gemensamt ansvarstagande i totalförsvarsplaneringen.

Webbutbildningen är kostnadsfri och vänder sig till dig med arbetsuppgifter inom totalförsvarsplanering.

Du hittar mer information på MSBs hemsida

Fler instruktörer behövs


Försvarsutbildarna har behov av fler instruktörer för att arbeta med alla olika uppdrag vi genomför inom olika verksamhetsområden och samhällssektorer. Som instruktör deltar du i arbetet att utbilda såväl personal som frivilliga inom Försvarsmakten, MSB, Tullverket och frivilliga försvarsorganisationer.

Sedan en tid tillbaka gör nu Försvarsutbildarna en översyn av de instruktörsresurser vi har inom olika utbildningsområden som t ex sjukvård, CBRN (hantering av farliga ämnen), förplägnadstjänst, vapentjänst och ”För din säkerhet!”. Vi arbetar med att föra in behörigheter inom olika tjänstegrenar samt kvalitetssäkra att instruktörer har erforderlig kompetens inom olika tjänstegrenar. Målsättningen 2020 är ett uppdaterat instruktörsregister och därmed ökade möjligheter till riktade förfrågningar och tjänstgöring hos oss.

Som ett led i denna utveckling ser därför Försvarsutbildarna över möjligheterna att skapa en ny instruktörsutbildning för nya uppdrag. Du kan redan idag göra en intresseanmälan som du skickar till utbildning@forsvarsutbildarna.se där du bifogar ditt CV och en beskrivning till vilka områden du vill tjänstgöra. I ämnesfältet skriver du Intresseanmälan – instruktör.

Ett exempel på en ny utbildning är för instruktörer till den första räddnings- och röjningsstyrkan som ska kunna hjälpa räddningstjänsten vid exempelvis skogsbränder. Utbildningen kommer att fokusera på den släckutrustning som finns i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skogsbrandscontainrar som används vid större skogsbränder. Instruktörsutbildningen kommer att ske i sommar eller under början av hösten. Därefter ska en första skogsbrandsutbildning genomföras för en styrka till länsstyrelsen i Uppsala län, preliminärt i september.



Forsvarsutbildarna.se | Kontakta oss

Följ oss på sociala medier